Ασκήσεις για τους κιρσούς

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις που υποφέρουν άτομα άνω των 40 ετών. Η πιθανότητα να αναπτυχθούν είναι, δυστυχώς, γενετική, αν και η σωστή πρόληψη και ο τρόπος ζωής μπορεί να μην τους αφήσουν να εμφανιστούν. Πώς να αποφύγετε τους κιρσούς όταν είναι ήδη αναπτυγμένοι – πώς να τους αφαιρέσετε – αυτές είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτή την κατάσταση.

Ανάπτυξη κιρσών

Contents

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια σας αναπτύσσονται εξαιτίας των γονιδίων σας, αλλά και ενός αδρανούς τρόπου ζωής, που οδηγεί σε προβλήματα βαλβίδας αίματος. Δεν αντλούν σωστά το αίμα μέσω των φλεβών, γεγονός που προκαλεί υπέρταση. Το αίμα προκαλεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στους τοίχους των φλεβών στα πόδια σας, προκαλώντας τη διεύρυνση τους. Δεν επιστρέφουν στην προηγούμενη μορφή τους και είναι σαφώς ορατά μέσα από το λεπτό, εξαπλωμένο δέρμα ως μπλε, γραμμές.

Είδη κιρσών

Το είδος που περιγράφεται παραπάνω είναι οι λεγόμενες πρωτοπαθείς κιρσώδεις φλέβες που αναπτύσσονται κοντά στις βαλβίδες αίματος των βαθιών φλεβών λόγω της στασιμότητας. Μπορούν να προκληθούν από εγκυμοσύνες, δυσκοιλιότητα, ανύψωση βάρους ή εργασία που απαιτεί να παραμείνετε ακίνητοι για πολλές ώρες.

Οι δευτερεύουσες κιρσώδεις φλέβες αναπτύσσονται λόγω της φράξης των βαθιών φλεβών, γεγονός που προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στις φλέβες της επιφάνειας. Αυτές αναπτύσσονται ως μία επίδραση της θρόμβωσης και προκαλούν βλάβη στις βαλβίδες αίματος τόσο βαθιά όσο και διάτρητη.

Προηγούμενα συμπτώματα κατάστασης κιρσών

Συχνά παραβλέπουμε τα πρώτα συμπτώματα των κιρσών, ενώ είναι στην προ-κιρσώδη περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα κουρασμένων και βαριών ποδιών, με οίδημα γύρω από τους αστραγάλους, μπορείτε να τους αποτρέψετε μέσω της αλλαγής των συνηθειών σας. Οι κιρσοί των φλεβών και ο έντονος πόνος που εμφανίζονται στα πόδια σας περιγράφεται από τους γιατρούς ως φλεβική θρόμβωση. Το μέρος πάνω από τους αστραγάλους σας σκληραίνει και οι πληγές που δεν θεραπεύονται μπορεί να εμφανιστούν κάτω από τους μηρούς σας.

Πρόληψη των κιρσών των φλεβών

Εάν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει να είστε για πολλές ώρες καθιστός ή όρθιος, και ξέρετε ότι υπάρχει ένα ιστορικό κιρσών στην οικογένειά σας, είναι σημαντικό να έχετε έναν κατάλληλο τρόπο ζωής που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτών.

  • αλλάξτε συχνά τη θέση σας κατά τη διάρκεια της εργασίας
  • χάστε βάρος
  • αποφεύγετε να φοράτε σφιχτές κάλτσες, ή κάλτσες με σφιχτά πάνω μέρη
  • περπατήστε με άνετα παπούτσια, χωρίς ψηλά τακούνια
  • κάντε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C,
  • περιορίστε ή την αποφύγετε εντελώς το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Θεραπεία των κιρσών

Ανάλογα με τη διάγνωση και το είδος των κιρσών που αντιμετωπίζετε, οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να είναι συμπεριφορικοί, με πολύ ξεκούραση με τα πόδια σας ανασηκωμένα και φορώντας ειδικές ταινίες σφιγμένων ποδιών ή φάρμακα, εφαρμόζοντας κατάλληλο φάρμακο που σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία .

Μεταξύ των χειρουργικών μεθόδων για την απομάκρυνση των κιρσών, μπορούμε να βρούμε:

  • απογύμνωση – οι μέθοδοι του Babcock που βασίζεται στην αφαίρεση τόσο του κορμού της φλέβας όσο και των κλάδων γύρω από αυτήν – το μειονέκτημα είναι οι ουλές που παραμένουν μετά από πολλαπλές τομές.
  • μινιλερμοκτομή – μέθοδος Miller και Varady – αφαίρεση του κορμού της φλέβας σε μικρά τμήματα.
  • kriostripping – Η μέθοδος του La Piverte που βασίζεται στην τοποθέτηση ενός κυκλικού καθετήρα στον πυρήνα, ο οποίος προκαλεί τις φλέβες να κολλήσουν στον καθετήρα, τραβώντας έπειτα τις φλέβες έξω κομμάτι με κομμάτι.
  • σκληροθεραπεία – μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, η οποία βασίζεται στην έγχυση ενός φαρμάκου που προκαλεί τη σφράγιση της φλέβας.