Τα μαλλιά που πέφτουν είναι ένα πρόβλημα που δεν ενοχλεί μόνο τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες. Κάθε μέρα χάνουμε περίπου 100 τρίχες, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, αλλά όταν αρχίζετε να χάνετε τα μαλλιά με τις χούφτες, σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να καθίσετε και να σκεφτείτε την αιτία και πώς μπορείτε να σταματήσετε αυτή την αναπόφευκτη διαδικασία. Ποιοι λόγοι μπορεί να προκαλέσουν την πτώση των μαλλιών και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φαλάκρα στις γυναίκες;
Κύκλος ανάπτυξης τρίχας
Contents
Τα θυλάκια τρίχας κάθε γυναίκας υποβάλλονται σε κυκλικές και επαναλαμβανόμενες μεταβολές και η ανάπτυξη των δεσμών μπορεί να χωριστεί σε 4 επαναλαμβανόμενες φάσεις, με την σειρά: αναγενή (φάση ανάπτυξης), καταγονή (μεταβατική φάση), τελογενή (φάση ανάπαυσης) και εξογενή (φάση απελευθέρωσης). Σε περίπτωση απώλειας 100 τριχών ημερησίως, δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου, καθώς πρόκειται για μια εντελώς φυσική διαδικασία που σχετίζεται με τις προαναφερθείσες φάσεις. Αλλά αν τα μαλλιά σας αρχίσουν να πέφτουν ταχύτερα, θα πρέπει να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία και να υπολογίσετε ποια θα μπορούσε να είναι η υποκείμενη αιτία της υπερβολικής απώλειας.

Αιτίες υπερβολικής τριχόπτωσης στις γυναίκες
Τα μαλλιά μπορούν να ξεκινήσουν να πέφτουν για πολλούς λόγους, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι: ισχυρό άγχος, λοιμώξεις, κατάθλιψη, χειρουργικές επεμβάσεις, λήψη φαρμάκων και προσπάθειες απώλειας βάρους που περιορίζουν τις καταναλισκόμενες βιταμίνες Β και σιδήρου στην καθημερινή διατροφή σας. Πολλές γυναίκες μπορεί επίσης να αγωνιστούν με τη λεγόμενη αλωπεκία, δηλαδή όταν τα μαλλιά πέφτουν από μια συγκεκριμένη περιοχή, για παράδειγμα πίσω από το κεφάλι ή την κορυφή του κεφαλιού. Μέχρι πρόσφατα θεωρήθηκε ότι τα προαναφερθέντα είδη φαλάκρας έχουν νευρολογική ή γενετική βάση, αλλά πολλές ερευνητικές διαδικασίες απέδειξαν ότι προκαλούνται κυρίως από αυτοάνοσες διαταραχές. Σε περιπτώσεις γυναικών, η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από ορμόνες, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση, όταν αντιμετωπίζετε υποθυρεοειδισμό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κάπνισμα, η βαφή μαλλιών και η παρουσία τοξικών ουσιών στο σώμα έχουν επίσης κακή επίδραση στην κατάσταση των μαλλιών σας.
Θεραπεία της φαλάκρας
Για να σταματήσετε τη διαδικασία απώλειας των μαλλιών, πρέπει πρώτα να εξαλείψετε τα προαναφερθέντα αίτια, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει σημαντική βελτίωση της κατάστασης των μαλλιών σας. Η καταπολέμηση της υπερβολικής απώλειας τρίχας πρέπει να είναι αμφίδρομη – τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική. Πρέπει να φροντίσετε να έχετε μια σωστή διατροφή, πλούσια σε βιοτίνη, βιταμίνες Β και σίδηρο. Πρέπει να εισαγάγετε ζυμομύκητες, λιπαρά ψάρια, καθώς και τσάι τσουκνίδας και αλογοουράδας στο καθημερινό σας μενού. Όταν πρόκειται για την εξωτερική θεραπεία της φαλάκρας στις γυναίκες, πρέπει να πάρετε ειδικά χάπια, σαμπουάν και μάσκες που βοηθούν τα μαλλιά. Μπορείτε να τα αγοράσετε απλά σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Εάν εξακολουθείτε να μην βλέπετε αποτελέσματα μετά από αυτή τη συμβουλή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο που θα εισαγάγει την κατάλληλη θεραπεία μετά την αναγνώριση της αιτίας, με τη μορφή ειδικών κρεμών που απαιτούν ιατρική συνταγή.