Κάλοι – αιτίες, συμπτώματα, θεραπείες

Οι κάλοι είναι λυγισμένα δάχτυλα που όχι μόνο φαίνονται άσχημα, αλλά και προκαλούν πόνο, προβλήματα κίνησης, καθώς και προβλήματα με την επιλογή παπουτσιών. Η τάση για σχηματισμό κάλων μπορεί να προκληθεί από τη γενετική, ή να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ακατάλληλη επιλογή παπουτσιών.

Πώς σχηματίζονται οι κάλοι;

Contents

Τα κυρτά δάκτυλα μπορούν να σχηματιστούν μέσω μηχανικής παραμόρφωσης των ποδιών, που προκαλείται από τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών που δεν κάνουν Τα πολύ σφιχτά ψηλά τακούνια μπορούν να ασκήσουν πίεση στο δάκτυλο, καθώς και ανάπτυξη εγκάρσιου επίπεδου ποδιού, χαρακτηριστικό όταν φοράτε πάρα πολύ ψηλά τακούνια ή παπούτσια που είναι εξοπλισμένα με μια άσχημη σόλα. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία διάδοσης μεταταρσικών οστών και διαταραχές της σωστής στήριξης των ποδιών σε τρία σημεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, το βάρος του σώματος δεν στηρίζεται μόνο σε ένα μέρος του μεταταρσίου οστού και στις δύο πλευρές και στη φτέρνα, αλλά στο μπροστά στο πόδι – στην περίπτωση των πολύ σφιχτών ψηλών τακουνιών ή ολόκληρου του ποδιού – συνηθέστερα στην περίπτωση κακών πλακών παπουτσιών. Και οι δύο περιπτώσεις οδηγούν πρώτα σε εγκάρσιο επίπεδο πόδι, και στη συνέχεια σε περαιτέρω παραμορφώσεις που προκαλούνται από το φορτίο στο δάχτυλο, που σημαίνει κάλους. Μπορείτε επίσης να έχετε μια τάση να σχηματίζετε κάλους που προκαλούνται από τα γονίδιά σας. Συχνά σχηματίζονται σε ανθρώπους που έχουν το λεγόμενο αιγυπτιακό πόδι, δηλαδή έχουν μακρύτερο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Πώς να θεραπεύσετε τους κάλους;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να θεραπεύσετε τους κάλους. Κυρίως, όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να αρχίσετε ήδη θεραπεία, έτσι ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί. Αυτό συμβαίνει όταν η χειρουργική επέμβαση θα γίνει η μόνη επιλογή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά ένθετα γέλης. Είναι εμπλουτισμένα με έλαια και προστατεύουν τον επώδυνο τόπο. Όταν τα δάχτυλα είναι παραμορφωμένα, σφήνες και διαχωριστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της σωστής θέσης τους, μειώνοντας έτσι και τον πόνο. Αυτή η λύση χρησιμοποιείται σε ανθρώπους που έχουν κάλους καθώς και επικαλυπτόμενα δάχτυλα. Υπάρχουν και τα ένθετα με τη μορφή μιας σταγόνας ή με τη μορφή ενός Τ που επιτρέπουν τη μείωση της πίεσης μπροστά στο πόδι, το οποίο λειτουργεί ειδικά με κυρίες που φορούν στιλέτο. Τα μεταλλικά ένθετα σιλικόνης σας επιτρέπουν να σηκώσετε το πόδι με τον εγκάρσιο πλατύ πόδι και ταυτόχρονα να διορθώσετε τη θέση του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Με τη σειρά της, η χρήση μιας ταινίας καρπού σας επιτρέπει επίσης να αποκαταστήσετε την πίεση των τριών σημείων του ποδιού, καθώς και να ενισχύσετε τους μυς και να αποτρέψετε τη στρέβλωση των μεταταρσικών οστών. Οι συσκευές διόρθωσης που μπορούν να φορεθούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα είναι συχνά καλές κατά τη θεραπεία των κάλων- εξαλείφουν τον πόνο και εμποδίζουν την επιδείνωση της κατάστασης και ο νάρθηκας Hallu Forte χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις θυλακίτιδας καθώς και αποκατάσταση μετά την αφαίρεση της παραμόρφωσης των δακτύλων, είναι η τελική λύση κατά την καταπολέμηση των κάλων. Υπάρχουν διάφορα είδη διαδικασιών που εκτελούνται για την εξάλειψη αυτής της οδυνηρής κατάστασης. Η πρώτη είναι η διόρθωση των μαλακών ιστών, που εκτελείται όταν υπάρχει μόνο ένας μικρός βαθμός παραμόρφωσης. Η επόμενη μέθοδος είναι η οστεοτομία Chevron – που εκτελείται στην περίπτωση ενός βλαισού μεγάλου δακτύλου καθώς και σφηνοειδούς ή ημικυκλικού – που περιλαμβάνει την εκτομή της σφήνας. Η μέθοδος Scarf, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει την μετεγχειρητική θεραπεία χωρίς νάρθηκες. Για τις πρώτες 6 εβδομάδες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ειδικά διορθωτικά παπούτσια.

Φυσικά, η άρση του προβλήματος δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επανέλθει. Πρέπει να φοράτε πάντα άνετα και καλά προσαρμοσμένα παπούτσια.