Ροχαλητό – αίτια, θεραπεία

Το ροχαλητό είναι κάτι που λίγοι το συνδέουν με μια ασθένεια ή με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αντί για αυτό, το θεωρούν σαν ένα σημάδι που σχετίζεται με προβλήματα στον ύπνο – και για το πρόσωπο που ροχαλίζει αλλά και τους τριγύρω. Εκτιμάται ότι γύρω στο 10% των ανθρώπων ροχαλίζουν και το 80% από αυτούς είναι άντρες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότεροι άνθρωποι που ροχαλίζουν, το κάνουν φυσιολογικά και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Παρόλα αυτά, μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για όλους τους άλλους που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με αυτό το άτομο που ροχαλίζει, επειδή εκτιμάται ότι ο ήχος του ροχαλητού μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 90 ντεσιμπέλ.

Ποια είναι τα αίτια του ροχαλητού;

Contents

Αν και πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτή την πάθηση, λίγοι αναρωτιόνται για τα αίτια της. Το ροχαλητό δεν θεωρείται ασθένεια, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα του αέρα που αντιμετωπίζει προβλήματα όταν διέρχεται από τον λαιμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ροχαλητό γίνεται παθολογικό και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία – αναφερόμαστε στην άπνοια, με τον αέρα να μην μπορεί να περάσει μέσα από τον λάρυγγα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που υποφέρουν παραμορφωμένο ρινικό διάφραγμα, επιμηκυμένο ουρανίσκο, διογκωμένα ρουθούνια ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με παραμορφώσεις στην αναπνευστική περιοχή. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης το γεγονός ότι αυτή η πάθηση συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή υπέρταση όπως και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ανθρώπους που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στο παρελθόν.

Ποιοι αποτελεσματικό τρόποι υπάρχουν για την θεραπεία του ροχαλητού;

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεται έναν συγκεκριμένο λόγο που να ευθύνεται για το ροχαλητό, κάποιες απλές λύσεις μπορεί να βοηθήσουν – αν χάσετε λίγα κιλά ή αν αποφύγετε να πιείτε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν τον ύπνο. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ροχαλητό προκαλείται και από υπνωτικά χάπια αλλά και το κάπνισμα – επομένως θα ήταν ιδανικό να τα κόψετε για να διασφαλίσετε μια υγιεινή και ήρεμη ξεκούραση για εσάς αλλά και τους τριγύρω σας. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι το σημαντικό ρόλο στο ροχαλητό παίζει και η στάση του ύπνου. Αν κάποιος κοιμάται ανάσκελα, το ροχαλητό είναι πιο πιθανό σε σχέση με το να κοιμάται μπρούμυτα ή στο πλάι. Οι δύο τελευταίες στάσεις στον ύπνο βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης πάντα πρέπει να αντιμετωπίζετε ακόμα και ένα μικρό κρύωμα πλήρως, όπως και φλεγμονές στην αναπνευστική οδό οι οποίες δεν φαίνονται επικίνδυνες. Στην περίπτωση των γυναικών, το ροχαλητό μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την εμμηνόπαυση επομένως η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει ορμόνες, έτσι ώστε να καλύπτεται η έλλειψη προγεστερόνης, μιας ορμόνης που το ερέθισμα στους μύες του λαιμού. Όταν το ροχαλητό προκαλείται από παραμορφώσεις της αναπνευστικής οδού, για παράδειγμα του ρινικού διαφράγματος, τότε μια αποτελεσματική θεραπεία θα ήταν η χειρουργική επέμβαση για να λυθεί το θέμα.

Όταν κάποιος ροχαλίζει, τότε θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τα αίτια αυτής της πάθησης. Είναι σημαντικό να βρείτε τον λόγο και να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας ή με την βοήθεια ενός ειδικού, επειδή η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη και πιο ευχάριστη και για σας αλλά και τους γύρω σας.