H ψωρίαση είναι μια διαταραχή, η οποία αν εμφανιστεί σε κάποιον, μπορείτε μόνο να προσπαθήσετε να μειώσετε τα συμπτώματα, να ελαχιστοποιηθούν – σε πολλές περιπτώσεις θα είναι εντελώς αόρατα. Στην κοινωνία, δυστυχώς, υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι είναι μολυσματική ασθένεια. Αλλά πρέπει να πιστέψετε αυτούς τους ισχυρισμούς – δεν μπορείτε να πιάσετε αυτή την ασθένεια. Όσον αφορά τις αιτίες για αυτή, μέχρι σήμερα δεν είναι καλά αναγνωρισμένες ή επιβεβαιωμένες.
Από πού προέρχεται η ψωρίαση; Ποιες είναι οι αιτίες;
Contents
Υπάρχουν σήμερα πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν ποια ήταν η αιτία αυτής της κατάστασης, αλλά μέχρι στιγμής καμιά από αυτές δεν επιβεβαιώθηκε μέσω της επιστημονικής μεθόδου ή της κλινικής έρευνας. Μια από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια αυτοανοσολογική ασθένεια – μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός, για οποιουσδήποτε ασαφείς και άγνωστους λόγους, αρχίζει να προσβάλει τους ιστούς του. Μια εξίσου δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η ψωρίαση είναι μια οικογενειακή κατάσταση, που μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;
H κατάσταση αποκαλύπτεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών των 10 και των 40 ετών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί με νεότερους ή ηλικιωμένους. Τα πρώτα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι κόκκινες-καφέ μάζες διαφόρων μορφών, οι οποίες ξεχωρίζουν σημαντικά στο υπόβαθρο του υγιούς δέρματος και οι οποίες εντοπίζονται πιο συχνά στα γόνατα, τους αγκώνες ή στην περιοχή ιερού οστού, στους γλουτούς, τα χέρια ή πόδια. Η επιφάνεια στην οποία υπάρχουν οι αλλαγές θα καλύπτεται από μια αργυρόχρωμη κλίμακα η οποία συσσωρεύεται σε στρώματα. Προκαλείται από εκδηλώσεις κεράτωσης. Οι αλλαγές, δυστυχώς, θα αυξηθούν με το χρόνο. Ακόμη περισσότερο, η ψωρίαση θα εμφανιστεί επίσης στα νύχια, με τη μορφή μικρών, δυσδιάκριτων, εσοχών. Τα νύχια που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση είναι εύθραυστα, κιτρινισμένα και στρωματοποιημένα.
Ποια είναι η πορεία θεραπείας για την ψωρίαση;
Χρησιμοποιείται κυρίως η εξωτερική θεραπεία για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Τα στοματικά φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο όταν η εξωτερική θεραπεία δεν φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Κατά την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να απαλλαγείτε από την ασημένια κλίμακα, με τη χρήση του φαρμάκου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται κερατολυτικά παρασκευάσματα με σαλικυλικό οξύ στη σύνθεσή τους. Το προ-καθαρισμένο δέρμα υποβάλλεται σε αγωγή με αλοιφές όπως παράγωγα κυγνολίνης και βιταμίνης D. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν την χρήση ανοσοκατασταλτικών, που εργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολύ συχνά, ως μορφή θεραπείας, χρησιμοποιείται επίσης φωτοθεραπεία – ακτινοβόληση του δέρματος – για να είναι αποτελεσματική, χρειάζονται περίπου είκοσι θεραπείες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.
Αυτή είναι μια προϋπόθεση που, παρόλο που δεν είναι μεταδοτική, μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, σε οποιαδήποτε ηλικία. Εάν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε, καθώς η γρήγορη ανίχνευση της νόσου και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα θα είναι πρακτικά μη παρατηρήσιμα.